Tóth László Attila

Funkcionális Személyi edző és életmód

tanácsadó

 

 

Főoldal    Bemutatkozás    Árak    Órarend    Elérhetőség

 


Hírek

Személyi edzés

Zumba

TRX Training

Aerobic

Testépítés

Kick-Box

Gerinc tréning

Capoeira

Pilates

Táplálkozás

Cikkek

Érdekességek

Partnerek

 

 

   

 

Minden gondolatod valóság - igazi hatalom.

//Petrince Mulford//

 

 

 

 


 

Eredete

 

 

A capoeira gyökerei egészen Afrikáig nyúlnak. A XVI. században még a Brazíliába hurcolt rabszolgák harci táncként gyakorolták. Így fejezték ki érzéseiket, összetartozásukat, tiltakozásukat. Maga a capoeira szó erdős területet jelent, ami jó rejtekhelyül szolgált a szökött rabszolgák számára.

 

Változatai


capoeirazene

 

 

 

 

 

Korábban az Angola és a Regional más-más elemekre tette a hangsúlyt. Az Angolát a földközeli mozgásformák jellemzik, a Regionálban sok az akrobatikus elem. Ami közös bennük, az a sok csel, támadást utánzó mozdulat, erős rúgás. A zene, a ritmus adja az alapot. Mai finomabb változatai csak az 1930-as évek körül alakultak ki, s olyan népszerűek a fiatalok körében, mint a foci. Sokan táncművészeti szintre emelték ezt a mozgást, most pedig kialakult az aerobic változata is.


Az izomcsoportok terhelése

Főként a combizmot, hátizmot, farizmot és a hasizmot edzi, egyben tartásjavító is. Olyan gerinc melletti izmokat mozgat meg, amelyeket egyetlen más aerobic fajta sem. 
 


 

 
A szervezet terhelése

A capoeira aerobic erő- és állóképesség fejlesztő.

Heti 3-4 kombinált edzés a javasolt. Jobb, ha több fajta aerobicra jár az ember, mert mindegyiknek megvan a funkciója. Mindegyik más izomcsoportra specializálódik. A step állóképesség fejlesztő, zsirégető, a capoeira aerobic erő- és állóképesség fejlesztő, alakformáló. A fit-ball erő- és állóképesség fejlesztő (cellulitiszre és gerincproblémákra különösen jó).
A pulzusszámot olyan csoportnál mértük, akik már 1 éve járnak hozzám rendszeresen, náluk 160-170 között mozgott, ez már a maximális pulzus, ilyen pulzusszámon már a versenyaerobicosok dolgoznak. Tehát ez kemény kondi óra, pontosan ezért nem javaslom kezdőknek, inkább már az edzettebbeknek ajánlanám, tehát ha valaki most kezd el sportolni, ne egyből ezzel kezdje.

 

Az edzések felépitése

bemelegítés (kb. 10 perc)
aerob rész (kb. 20 perc) rúgások, ütések. Szinte mindent döntött törzzsel csinálunk, ezért egyszerre edzi a hát-, has-, far-, és a combizmot.
combizom erősitése (kb. 10 perc)
felső test erősitése (kb. 5 perc)
hasizom erősités (kb. 10 perc) a hasizom erősitése nagyon fontos, mivel az aerob részben végig dolgozik a hátizom

nyújtás (kb. 5 perc)

Ez persze edzőnként változhat, van aki az aerob részre fektet nagyobb hangsúlyt, (tehát akár 40 perc is lehet), és az erősités kevesebb, de lehet ez fordítva is. Én próbálom egyformán fejleszteni az erő- és az állóképességet, ezért általában 1/2 óra intenzív edzés, a másik 1/2 óra pedig erősítés.

 

 

Amivel a kezdők küzdenek

A kezdőknek főként a testtartás okoz gondot a döntött törzsnél, általában púpos háttal próbálják csinálni a gyakorlatokat, ami nagyon helytelen. Oda kell figyelni a testtartásra, hogy mindig egyenes háttal csináljuk a gyakorlatokat, mert egyébként csak kárt okozunk. Eleinte a rúgásokat sem nagyon tudják követni, sajnos általában csak a lábukat emelgetik rúgás helyett, de ez idővel mindig javul, csak rá kell érezni az ízére. Nagyon nehéznek találják a speciális hasizomgyakorlatokat, mivel főként a ferde hasizomra dolgozunk (például oldalfekvésben kar és lábemelés), az alakformáló órákon pedig gyakori a hasprés különböző formája, ezt pedig már szuperül meg tudják csinálni.


Indulás az edzésre

Javaslom, hogy az órára sok folyadékkal érkezzenek a mozgásra vágyók, ne nagyon egyenek edzés előtt. Persze ez egyénfüggő, van olyan vendégem, aki csak úgy tud edzeni, ha eszik előtte, én pedig megmozdulni sem tudok kajával a hasamban.

 

Vissza a lap tetejére

 

All Copyrights Reserved 2009, Powered By LaleePapee